Vores forfædre skabte oprindeligt forskellige diæter for at overleve, hvorefter de gradvist berigede dem gennem lange empiriske eksperimenter med lokalt tilgængelige fødevarematerialer, der terapeutisk supplerer og supplerer hinanden. De traditionelle madvaner i hver enkelt specifik region i Indien er først og fremmest en del af dens kultur. Den indiske kultur har i høj grad antydet kostens rolle i både forebyggende og terapeutisk medicin. Madens helbredende virkning er en etableret tro i mange generationer i Indien. Disse indiske traditionelle fødevarer er baseret på forskellige indfødte behandlingssystemer, som var den naturlige måde at opnå fysisk og psykisk velvære på, men deres oprindelse er stadig ukendt.
Epidemiologiske randomiserede kliniske forsøg, der er udført i forskellige lande, har påvist en lang række sundhedseffekter i forbindelse med indtagelse af funktionelle fødevarer, såsom reduktion af kræftrisikoen, forbedring af hjertesundheden, stimulering af immunsystemet, reduktion af symptomer på overgangsalderen, forbedring af mave-tarmsundheden, vedligeholdelse af urinvejene, antiinflammatoriske virkninger, reduktion af blodtrykket, vedligeholdelse af synet, antibakteriel virkning, antiviral virkning, reduktion af osteoporose og antiovervægelseseffekt.